Merhabalar,
Küçüklüğümden beri severek yediğim anne tariflerinden birisi Tavuk Doldurması. Kimi bu tarifi iç pilav, sebzeli pilav ile tavuğu doldurup yemeyi seviyor. Biz ona daha çok Tavuk Doldurma ya da İç Pilavlı Tavuk diyoruz. Zor bir tarifmiş gibi görünsede yemek yapmayı sevmeyen birinin bile yapabileceği kolay yemek tariflerinden birisi bence bu. Hadi gelin özel günlerinizde de lezzetiyle sofranızı süsleyebileceği bu tarife;
İçi İçin Malzemeler:
3-4 tane iri kuru soğan,
1/2 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz, karabiber ve pul biber,
Zeytinyağı.
Soğanları ortadan 2'ye kesip ay ay doğrayın. Daha sonra tavada ölünceye kadar zeytinyağı ile kavurun. Ardından salçanızı ekleyip kavurmaya devam edebilirsiniz. Salçanın kokusu çıkarken tuz, karabiber, pul biberi de ekleyip, 1-2 dakika daha pişirin ve kapatın.
Ben asla tavuğu yıkayarak kullanmam. Sadece üzerinde tüyleri varsa ütüleyebilirsiniz. Tavuk neden yıkanmaz? Bunlar zaten kesim sonrası yıkanıp paketleniyor. Biliyorum, çoğunuzda alışkanlıktan dolayı yıkayayım kim bilir nasıl ellediler, nerelere değdi mantığı var. Fakat su ile tavuğu temas ettirdiğiniz zaman, tavukta bulunan bakterileri sıçrama yoluyla çevreye yayarak ortamı daha da kirletiyorsunuz. Merak etmeyin pişerken yeteri kadar ısıyla temas edip, tertemiz olacak.
Tavuk Doldurması Yapılışı:
Mutfak iğnesi ve ipliği
Pişen soğanları tavuğun aldığı kadar doldurup, iğne ile dikiyorsunuz. Dikme işlemi bitince ayaklarıda birbirine bağlarsanız, pişirken ve çıkarırken daha rahat edersiniz.
Daha sonra geniş bir tencereye tavuğu hizasına gelecek kadar su doldurun ve pişirmeye başlayın. Suyuna isteğinize göre tuz ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 45 dk- 1 saat kadar pişince tavuk servise hazır oluyor. Tavuğun piştiğini nasıl anlarım? Eğer kürdan batırdığınızda kolay batıp, kanlı çıkıyorsa daha pişmeli. Daha zor batırıp, çıkarttığınız zaman temiz çıkarsa tavuğunuz pişmiştir.
Fırında Kızarmış Tavuk Doldurması Nasıl Yapılır?
1 kaşık yoğurt,
1 kaşık zeytinyağ,
1 kaşık salça.
Son olarak masaya koyduğumda misafirlerime şık bir görüntü sunabilmek hem de kızarmış tavuğu sevmemden dolayı, 45 dk sonra kaynayan tavuğumu çıkartıp fırınlıyorum.
İlk 15 dk normal fırınladıktan sonra yukarıdaki karışımı çıkartıp tavuğuma sürüyorum ve kızarana kadar yaklaşık 20-25 dk daha pişiriyorum.
İPUCU: Haşlama suyu ile ister pirinç, ister buldur pilavı yapabilirsiniz. Aynı zamanda yemeğin yanına başlangıç olarak yapacağınız herhangi bir çorbada muhakkak tavuk suyunu kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Daha önce tavuk doldurması tarifi denediniz mi? Ben özellikle tavuğun içinde çıkan o pişmiş soğanın lezzetine bayılıyorum. Özellikle kış aylarında soğan ve sarımsağı mutfağınızdan, yemeklerinizden eksik etmeyin.
Afiyet olsun.
Sevgiler,
İlke.
Bu tavuk yemeklerinden olan kolay yemek tarifi benim vazgeçilmezlerim arasına girebilir. Baharat, soğan, salça müthiş
YanıtlaSilHarika anlatım olmuş...Tavuk doldurması canım çekti
YanıtlaSilHemen tarifi eklemişsin İlke.. Biz iç pilavla yaparız ama sen soğanlı harcı o kadar övdün ki mutlaka deneyeceğim..
YanıtlaSiliçine pirinç koysak dolma harcı gibi olur mu acaba ? ellerine sağlık cnm
YanıtlaSilÇoook merak ettim, emen yapmam lazım. Ben de hep pilavlı yapıldığını görmüştüm, soğanlı hali çok leziz göründü. Ellerine sağlık😘
YanıtlaSilBen soğanı çok severim, yemeklerde de bolca kullanırım. Adana, Osmaniye, Hatay taraflarında böyle yaparlar tavuk doldurmasını :)
SilBu tavuk doldurmasi tarifi pratikmis ben de her eti yikiyorum 🙈
YanıtlaSilPişmiş soğanı ben de severim. Tavuk doldurması denemedim.
YanıtlaSil