Geçenlerde eşimin büyük teyzesinin doğum günü için çoğunluğun sevdiği bol çikolatalı, muzlu, kolay bir yaş pasta yaptım. Lezzet olarak çok hoşumuza gidince tarifi, hem unutmamak adına hem de paylaşmak adına buraya da yazmak istedim.
Pandispanya:
4 yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
Aldığı kadar un.
Şeker ve toz şekeri iyice çırptıktan sonra sıvı yağı ekleyip kısa süre daha çırpıyorum. Daha sonra un ve kabartma tozunu karışımını katıp, bir spatula ile karıştırıyorum. İyice yağladığım kelepçeli kalıbımı altına yağlı kağıt serdiğim tepsiye oturtuyorum. Kıvamı akışkan olan hamuru döküp, önceden ısıtılmış 170 C' deki fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.
Pişen pandispanyanın üstüne bez atıyorum. İyice dinlendikten sonra ikiye dilerseniz 3'e kesip kullanabilirsiniz. Üst kısmını da soyup kullanmanız daha şık ve üst kremayı sürerken daha rahat hareket etmenize sebep olacaktır.
Ara kat için ya şurada paylaştığım pastacı kremasını ya da aşağıya bıraktığım tarifi yapıyorum.
Ara Krema:
500 ml süt,
1/2 su bardağı nişasta,
1/2 su bardağı şeker,
1 paket vanilya,
1 yemek kaşığı tereyağ.
Ara kata bolca muz ve damla çikolata.
Eşim pastanın arasındaki kremanın yoğun olmasını istediği için tarifi bu şekilde uyguladım. Eğer size çok yoğun bir krema gibi gelirse, ister çırpılmış krem şanti ya da toz krem şanti ekleyip çırparak kıvamı yumuşatabilirsiniz.
Ganaj:
200 ml krema,
200 gr bitter çikolata
Kremayı orta ateşte alıp, ısıtıyorum. Kaynamadan önce ocaktan alıp, kırdığım çikolata parçalarını içerisine atarak erimesini sağlıyorum. Erimesine emin olduktan sonra mikser yardımıyla çırparak ganajımı hazırlıyorum. Daha sonra en az 3 saat buzdolabında dinlendiriyorum. Dolaptan çıkardığım krema pastamın üzerine rahatça sürmem ve kaplamam için oldukça güzel bir hal almış oluyor.
Üst Süsleme:
Yarım paket çikolata sos,
File fındık,
Çikolata şekilleri
Yarım paket çikolata sos hazırlayıp, ılımaya bırakıyorum. İyice ılıyan çikolata sosu ise pastanın önce kenarlarından başlayarak iç kısma doğru döküyorum.
Daha önce kolay krokanın nasıl hazırlanacağına dair bir yazı yazmıştım. Detaylarına yazının üstüne tıklayıp, nasıl 5 dk 'da evde krokan yapacağınızı öğrenebilirsiniz.
Benmari usulü ile erittiğim bitter çikolatamı, enjektörüme dolduruyorum. Daha sonra istediğim şekli veriyorum. Aslında gece gece pasta yapmamın ve acemiliğime verdiğim süslemeyi bu şekilde yaptım. Evinizde mevcut kurabiye kesme kalıplarının iç kısmına koyacağınız çikolatalar daha güzel şekiller verebileceğim aklıma geldi.
Evde köyden gelen taze fındık olunca, onları file fındık yapmayı tercih ettim. ''Evde file fındık nasıl yapılır?'' diye daha sonra bir yazı hazırlayacağım. Siz isterseniz üst görüntüyü süslemek ve kapatmak için farklı şeyler tercih edebilirsiniz.
Evde acemi işi pasta bu kadar oluyor. Tadı enfesti, umarım dener beğenirsiniz.
Facebook : Cadinin Kozmetik Kazanı
Instagram: ilkecevikofficial
ellerinize sağlık
YanıtlaSilOf of cok guzel gorunuyor ellerine saglik (:
YanıtlaSilEllerine saglık , harika görünüyor :)
YanıtlaSilNefis olmuş. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilçikolatalı pasta denilince akan sular duruyor o kadar güzel görünüyor ki elinize sağlık mutlaka deneyeceğim. Biraz dolaştım sitenizde ve gerçekten tavsiye edeceğim arkadaşlarıma da harika tarifler var. Takibe aldım bana da beklerim :)
YanıtlaSilwww.yazimbari.com
Yiyebilene güzel elbette..
YanıtlaSilKahrolsun diyet! Yoksa böyle güzel güzel pastaları mideye indireceğim de :D
Nefis görünüyor yaaa (:
YanıtlaSilHarika görünüyor, ellerinize sağlık👌 bende boğuma beklerim.
YanıtlaSilEv yapımı pastalara bayılırım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilelinize saglık muhteeşm olmuş
YanıtlaSilharika gözüküyor :)
YanıtlaSilharika görünüyor :) Ellerine sağlık
YanıtlaSil