Mis gibi limon çiçeklerini düşünün. Öyle güzel ki, tüm arılar kraliçe için harıl harıl iş başında. Ah, küçüklüğümdeki köyümün bahçesi! Kocaman bahçemizdeki ağaçlar arasındaki salıncakta, şarkı söylerken rüzgarın tenimi okşadığı o güzel çocukluk zamanları... Limonlu çatlayan kurabiyeleri fırından çıkarırken, o yoğun limon kokusu beni nerelere götürdü ancak böyle anlatabilirdim size.
Bu tarifi çikolata ile yapabilirsiniz, yıllar önce nişan masamda sunmak için yaptıklarımdan biriydi. O tarifte malzeme olarak farklılıklar vardı, onu da ayrıca paylaşırım. Hangisi kolayınıza gelirse tercih edersiniz. Çatlayan kurabiye tarifinin tek sıkıntısı, yapışkan olması. O nedenle zaman içinde denediğim bazı ipucu ve püf noktaları başta vermiş olayım. Bunun için mümkünse dolapta bir gece bekletmenizde fayda var. Eliniz ile şekil vermeye çalıştıkça ele yapışmaya başlayacak o yüzden 2'ye bölüp ısının düşmemesi için yaptıkça dolaptan almakta fayda var. Nişanıma yaptığım gece çok yapışıyor diye çıldırıp, buzlukta yarım saat bekleterek yapmış, böylelikle şekil vermeyi hızlandırmıştım. Sunum için görsellik önemli ise bu tip şeylere dikkat edebilirsiniz. Hatta dondurma kaşığı ile alıp, pudra şekerine batırarak hemen tepsiye bile koyabilirsiniz. Daha dolgun kurabiyeler elde etmiş olacaksınız.
MALZEMELER:
100 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ,
1 su bardağı toz şeker,
1-2 damla vanilya özütü ( yarım tatlı kaşığı toz vanilya ),
1 adet yumurta,
1 yemek kaşığı limon suyu ( belirgin tat isterseniz azıcık fazla kaçırabilirsiniz :),
1 tatlı kaşığı dolusu limon kabuğu rendesi,
1 çimdik tuz,
1 çay kaşığı karbonat,
1.5 su bardağı un,
1 çay bardağı pudra şekeri.
YAPILIŞI:
Tereyağ ve şekeri 3-4 dakika çırpın. Ardından, vanilya, yumurta, limon suyu, limon rendesini ekleyin ve azıcık daha çırpın. Kesiliyor gibi görüntüsü bu hamurun yapısından kaynaklı, merak etmeyin. Sonra, 1 çimdik tuz, kabartma tozu, karbonat ve unu ekleyin. Eğer sarı bir görüntü isterseniz 1 çimdik zerdeçal eklemelisiniz. Hamur haline gelene kadar karıştırın. Ardından yumuşak bir hamur olduğu için en az 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Eşim yapalım hadi dediği için biz yarısını hiç beklemeden yaptık, şekil vermek zorlaşıyor, daha cookie görüntülü çatlayan kurabiyeleriniz oluyor. Yukarıdaki verdiğim püf noktaları ister kullanın, ister direk 1 yemek kaşığı hamurdan alıp, yuvarlayın her tarafını pudra şekerine bulayıp aralıklı olarak tepsinize dizin.
Bu oran ile ortalama 20 tane kurabiye çıkıyor. 180 derecede ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin. Kurabiyeler şişip, yayılacak ve çatlak görüntüsü oluşacak, kızarmasına izin vermeden fırından çıkarın.
El vurmadan hazırlanan tarifi ve pişme süresi ile çok kolay ve lezzetli bir tarif. Limon tadını arttırıp, azaltmak size kalmış. Portakal kabuğu ve portakal suyunu sevenlerin aklında olsun. Portakal ile de enfes oluyor. Tarifi dener ve beğenirseniz; paylaşmayı unutmayın.
Elinize sağlık çok güzel gözüküyor.
YanıtlaSilÇok enfes canım ellerine sağlık :)
YanıtlaSil