Merhabalar,
Eşim Burak, her zaman ki gibi doğum günü yaklaşınca sabah kurduğumuz çalar saat gibi günlük olarak 24 Ekim' de yaklaşıyor diyerek, unutma ha diyor :))) Eee neli pasta yapacaksın, hazır pasta alma sen yap diye isteklerini belirtiyor.
Baktım 24'ünü iple çekiyor, süprizi kalmayacak diye 20'si akşamı süpriz yapayım diye pastamı yaptım.
Çikolata ve muzu sevdiği için konseptim belliydi, bende kremşantili yoğun dolgulu pastaları sevmediğim için ya pastacı kremalı soslu pasta ya da üst kısma bir ganaj ile pastayı tamamlarım diye işe koyuldum.
Pasta Tabanı:
3 yumurta,
1 çimdik tuz,
1 su bardağı şeker,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 su bardağı un,
1 vanilya
1 kabartma tozu,
25 gr kakao (Tepeleme 2 yemek kaşığı)
Pastacı Kreması:
Sevgili Arda'nın tarifini beğeniyorum ve aktarıyorum:
500 gr süt,
1 yumurta sarısı,
3 yk nişasta,
2 yk un,
8-10 yk şeker,
1 yk tereyağı,
Tereyağ hariç, tüm malzemeleri tencereye ekleyip koyulaşıp, krema haline gelene kadar orta ateşte, karıştırarak pişiriyorum. Yoğunlaştıktan sonra ocaktan alıp, parlak renkte bir krema olması için tereyağını da ekleyip, soğumaya bırakıyorum.
Süsleme İçin:
2 tane muz,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 paket bitter çikolata (60 gr kadar)
Yarım paket krem şanti
Pandispanyayı nasıl yapacağımıza gelirsek;
Yumurta sarısı ve beyazını farklı 2 kaba ayırıyoruz.
Beyazları 1 çimdik tuz ile 3-5 dk iyice köpürene kadar çırpın.
Yumurta sarılarını şekerle birlikte iyice çırpalım. (Püf nokta 1:)Yumurta sarılarını çırparken zorlandığımda 1-2 yemek kaşığı sıcak su ile bunu kolaylaştırıyorum. Daha sonra köpüren yumurta sarılarını, beyazlarına ekleyip, alttan üstte köpüğü söndürmeden karıştırıp, 2 yemek kaşığı yağı ekliyorum.
Sonra un, vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu bir kapta iyice karıştırıp, eleyerek karışıma ekliyorum. Yine alttan üste doğru karıştırıyorum. (Püf nokta 2:) Çırpmamaya çalışıyorum böylelikle keke hapsettiğim hava ile kekim daha iyi kabarıp, yumuşak, leziz bir pandispanya elde ediyorum.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25 dakika pişiriyorum.
Pastanın Yapımı:
Keki (bir gün bekleterek yaptım) ister 2 katlı ister 3 kata ayırarak istediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Ben keki ikiye ayırdım. Muzlu sütle ıslatıp kremanın aldığı kadarını ilk kata sürüp, üstüne muz ve damla çikolataları koyuyorum. (Yine 2. katı sütle ıslatmıştım) Sonra üst tabanı ekliyorum.
Yarım paket krem şantiyi hazırlayıp, kalan pastacı kreması ile çırptıktan sonra pastanın üstüne döküyorum. ( İsterseniz üst kısımda ganaj da kullanabilirsiniz. )
Daha sonra üstüne rendelediğim çikolatayı serpip, süslemeyi bitiriyorum.
Yiyenlerden gelen yorum, hazır pastalardan daha güzel olduğuydu. Tarifler alındı, yenileri yapıldı. Zamanınız varsa denemenizi önereceğim enfes bir pastaydı!
Facebook : Cadinin Kozmetik Kazanı
Instagram: ilkecevikofficial
elinize sağlık :) kozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr
YanıtlaSilelinize sağlık :) ancak şu pandispanya olayını ben beceremiyorum nedense..
YanıtlaSil